Uğur Mumcu

Uğur Mumcu
Bu toplum, bedeninden hiç eksilmeyen yaralarla yaşıyor…

Gözden kaçanı, görülmeyeni, yok sayılanı, değer verilmeyeni, fark edilmeyeni fark ettirmek için...




30 Nisan 2012 Pazartesi

1 Mayıs’ın ruhu: Kendisi için sınıf olmak!

Tüm dünyada işçi sınıfının burjuvazinin karşısına sınıf olarak çıktığı, gücünü sınadığı gün olan 1 Mayıs’ı, bu yıl, emperyalist kapitalist sistemin merkez üssü olan ABD ve AB ülkelerini sarsan küresel krizin dibinin görülmediği ve hala nereye doğru evrileceğinin belirsizliğini koruduğu bir kesitte karşılıyoruz. Krizin olduğu ülkelerde tekelci burjuvazinin önünde krizini aşmak için artı-değer sömürüsünü yükseltmek dışında bir seçenek bulunmamaktadır. Krizde olmayan ancak etkilerini

Hikmet Çetinkaya : Nedir Bu Aziz Nesin Düşmanlığı?.

 Susuzluğun külü bir ılgın yaratır yüreğimde, suyun saydam kaynağı gibi...
Yitik kuytu ormanları beklerim bir günün aydınlığında, ilkyazın ilk günlerinde.
Umut ve umutsuzluk...

29 Nisan 2012 Pazar

Türkiye Kime Kalacak?!.

 'Adım adım sinsi devrim'

'Türkiye Kime Kalacak' kitabında AKP'nin vizyonunun sonuna gelindiğini anlatan Ulagay, tekseslilikten endişeli...




Ekonomi-politika yazarı Osman Ulagay’ın son kitabı “Türkiye Kime Kalacak?” büyük ilgi uyandırdı. Kitabın kapağındaki “Başbakan’ın yazdırdığı kitap” sözü, Ulagay’ın Türkiye’nin kutuplaşmasına yönelik endişelerine

25 Nisan 2012 Çarşamba

Haluk Özkan düzenin türküsünü hiç söylemedi! ONUN RENGİ BELLİ!


 -Seda PEKGÖZ


Sanatçının niteliğini belirlerken onun toplumsal tutum ve
ilişkilerinin, eserlerinin neyin hizmetinde olduğuna bakmalıyız.




Toplumsal yaralara, sosyal sorunlara ilgi gösteriyor, bir damla ışık olmak için çırpınıyorsa 'çeşme akarken kovasını doldurma' zihniyetinden uzaksa Halkın Sanatçısıdır.

24 Nisan 2012 Salı

Aleviliğin Özgünlüğü ve Özelliği

Aleviliğin Özgünlüğü ve Özelliği

Aydınlığın Bilgesi İlhan Selçuk'un 27 Ocak 2008 tarihli yazısı:


Aleviliğin Özgünlüğü ve Özelliği...

“Osmanlı padişahı Sünnilerin halifeliğini benimsedikten sonra, Aleviler, Şeyhülislam fetvalarıyla ‘Katl-i vacip Kızılbaşlar’ olarak nitelendirildiler; köylerde ve dağlarda içe kapalı bir gizemli yaşamı sürdürmek zorunda kaldılar...

18 Nisan 2012 Çarşamba

Düşünen Tohum, Konuşan Toprak: Cumhuriyetin Köy Enstitüleri

 ‘Düşünen Tohum, Konuşan Toprak: Cumhuriyetin Köy Enstitüleri’ sergisi açıldı Küratör Ekrem Işın, sergideki fotoğraflarda görülen köylü çocukların, Cumhuriyetin devraldığı Osmanlı mirası olduğunu belirtti. Hasanoğlan Köy Enstitüsü mezunu, eğitimci, yazar Pakize Türkoğlu ise ‘Orada eleştiri ve demokrasi kültürünü de öğrenik’ dedi.



Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, Cumhuriyet tarihinin en dramatik değişim süreçlerinden “Köy

15 Nisan 2012 Pazar

Yıl 2012, ama hayat 12 Eylül 1980'de gibi

Tarihimizle yüzleşelim! Bu lafın en çok kullanıldığı tarihlerden biri kuşkusuz, 12 Eylül 1980. Sözüm ona bugünlerde bir davayla yargılanıyor. Ben size ne o davayı, ne de o eski günleri anlatacağım, benim derdim bugünle, çünkü 12 Eylül hâlâ sürüyor.

Tam 33 yıldır bunu bekliyorlardı. Yıllarca bunun için sokaklardaydılar çamur, kar, yağmur demeden. Her şehirde. İntikam için değil, adalet için, Türkiye’de demokrasiden bahsedilebilmesinin yolunun bundan geçtiğini bildikleri için. Yıllar sonra bugün, 12 Eylül’ün yargılanmasının önü açıldığında

Grup Yorum, ikinci Bağımsız Türkiye Konseri

"ON'ların Türküsü" yüzbinlerle

Grup Yorum, ikinci Bağımsız Türkiye Konseri'ni bugün Bakırköy Halk Pazarı Alanı'nda veriyor.

"ON'ların Türküsü" başlığıyla düzenlenen konserde Grup Yorum'a; Zülfü Livaneli, Aylin Aslım, Hüseyin Turan, Aynur Doğan ve şiirleriyle Nihat Behram eşlik edecek.

10 Nisan 2012 Salı

Haluk Özkan Özgün tarzıyla müzik dünyasında dikkati çekiyor..

 Haluk Özkan Türkülerle Haykırıyor!..





@halukozkancom
@halukozkan2 resimleri





Haluk Özkan Özgün tarzıyla müzik dünyasında dikkati çekiyor..
Çok taşlı yollarda yürüdüm...
Aç kalmışlığım da vardır onca servetin içinde.
Üstelik hapis yatmışlığım da vardır,genç yaşımda..!
Dost bildiklerimizden ihanette görmüşüzdür.
Ama; Müzik ve Haluk Özkan dinleri hep yanımda oldu...
Ve ne mutlu bana ki; bir CEVİZ AĞACI gibi ayaktayız.

http://www.ttnetmuzik.com.tr/ss/251330/2989007
HalukÖzkan






Kendine has yorumu, etkili sesi ve ayrıksı duruşu ile Toplum sorunlarını, insan ilişkilerini ve insana özgü ruh hallerini bir şekilde sentezleyerek ulaşıyor dinleyicisine..

Haluk Özkan... 12 EYLÜL İŞKENCELERİ Unutulabilinir mi? Utulacak acılar değildi hiç biri…

 Haluk Özkan... 12 EYLÜL İŞKENCELERİ KANINIZI DONDURACAK!

Haluk Özkan RESMİ WEB SAYFASI http://www.halukozkan.com/

Haluk Özkan'a kendisine14 yaşında yapılan, 12 Eylül İşkencelerini anlattı.



14 yaşındaydı, bıyıkları yeni terliyordu ve daha çocuktu ki; 12 Eylül'ün işkeceleriyle tanıştı. O, bugün ünlü bir sanatçı. O acılardan doğdu, yazdı, çizdi, söyledi. Bugün memleketimizin en önemli sanatçılarından biri o. Haluk Özkan, Manşetport'a o günleri anlattı...

Kapitalizm insan ruhunu yok ediyor!.. Teslim olmayabiliriz!..

 "Kapitalizm ruhunuzu öldürür"

Yeni filmiyle yine korkuların üzerine giden Weingartner, kapitalizmden şikâyetçi. "Kapitalizm insanın ruhunu elinden alıyor. Bu sistemin içinde yaşamak zorunda değiliz. Kendimizi ondan soyutlayabiliriz" diyor.

Kapitalist Sistem




“Eğitmenler" filmi ile “bazı insanların asla değişmeyeceğini" yüzümüze vuran yönetmen Hans Weingartner İstanbul Film Festivali'ne son filmi “Ormandaki Kulübe" ile konuk oldu.

8 Nisan 2012 Pazar

Cezaevinde zaman kavramı, tarih görüş günlerine kilitlenir

 Cezaevi sadece dört duvardan ibaret değildir

Cezaevinde zaman kavramı değişir, görüş günlerine göre dökülür takvimden yapraklar, saatler onun için sayılır. Sadece içeridekiler değil, dışarıdakiler için de tarih görüş günlerine kilitlenir.





Bir o kadar da stres ve korkunun kaynağı olur bu günler çünkü Türkiye’de görüşe gitmek işkence görmek gibidir. Metalik

7 Nisan 2012 Cumartesi

12 Eylül Sol-Kırımı 78'liler

 "12 Eylül Sol-Kırımı 78'liler", 78 kuşağının hayallerini, özverilerini, hatalarını, karşılaştıkları kanlı engeller ve deneyimlerini okuyucuyla paylaşıyor.

1978, 78 kuşağı, 78'liler





Cumhuriyet Kitapları'ndan çıkan ve Mustafa Balbay'ın kaleme aldığı "12 Eylül Sol-Kırımı 78'liler" bir döneme ışık tutuyor.
Kitap kapağından;
Şarkımızı tamamlamak için...78 kuşağı



"78 kuşağı,68 kuşağından teslim aldığı devrim ateşini tam ortasından tuttu.100 metre koşucusu

4 Nisan 2012 Çarşamba

Darbeler tarihi

Türkiye darbe tarihi

Cumhurbaşkanı İsmet İnönü 1 Kasım 1945’te Meclis’in yeni çalışma yılı dolayısıyla yaptığı konuşmada “Bizim tek eksiğimiz, hükümet partisinin karşısında bir parti bulunmamasıdır” dedi. Çok partili siyasal yaşama olanak sağlayan ortamın kurulmasıyla çok sayıda yeni parti birbiri ardına kuruldu. Bunların başında 7 Ocak 1946’da kurulan Demokrat Parti(DP) geliyordu. Partinin kurucuları arasında CHP’den ayrılan Celal Bayar, Adnan Menderes, Fuat Köprülü ve Refik Koraltan vardı.


Türkiye darbe tarihi

12 Eylül'ün ilk kez yayınlanan fotoğrafları

 12 Eylül 1980 darbesi öncesi 7 yıllık süreci fotoğraflarıyla belgeleyen gazeteci ve foto muhabiri Kadir Can, objektiflerine yansıyan kareleri, kitabında topladı.






12 Eylül'ün yayınlanmamış fotoğrafları

Son bakıştaki o gözler kaldı aklımızda

 12 Eylül 1980 darbesinin ardından 50 kişi idam edildi. İdam edilenlerden biri de henüz 17 yaşında olan Erdal Eren’di. 'Son bakıştaki o gözler kaldı aklımızda...'


,
Erdal Eren, 13 Aralık 1980 günü idam edildiğinde henüz 17 yaşındaydı... İdam edilmeden on altı saat önce ziyaret eden Savaş Ay, Eren'in 'Son Bakış'ını fotoğrafladı.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi öğrencisi Sinan Suner, 30 Ocak 1980 tarihinde Milliyetçi Hareket Parti'li Bakan Cengiz Gökçek'in koruması Süleyman Ezendemir tarafından vurularak öldürüldü. Ankara Yapı Meslek Lisesi öğrencisi Erdal Eren, Suner'in öldürülmesini protesto etmek için 2 Şubat 1980 günü düzenlenen gösteride çıkan çatışmadan sonra gözaltına alınan 24 kişinin arasındaydı.
Eren, çıkan çatışmada er Zekeriya Önge'yi öldürdüğü iddiasıyla tutuklandı. Gözaltına alınmasından kısa bir süre sonra 19 Mart 1980 günü hakkında idam kararı verildi.

17 yaşında idam edilen Erdal Eren’in son fotoğrafı, suçsuz bir çocuğun son bakışı

13 Aralık 1980’de Ulucanlar Cezaevi’nde idam edildiğinde henüz 17 yaşındaydı... 18 YAŞINDAN KÜÇÜK OLDUĞU ARAŞTIRILMADI
Eren'in avukatlarından İsmail Sami Çakmak, geçen sene Cumhuriyet Gazetesi'ne verdiği röportajda idam kararıyla ilgili olarak şunları söyledi: "Yargıtay Üçüncü Dairesi, kararı son derece yasal ve hukuka uygun gerekçelerle bozdu. Bunlar otopsinin usul ve yasaya aykırı yapıldığı, ölenin vücudundan çıkan kurşunun Erdal’ın tabancasından çıkıp çıkmadığının açıklığa kavuşturulmadığı, olay yerinde keşif yapılmadığı, tanıkların dinlenilmediği Erdal’ın 18'inden küçük olup olmadığının araştırılmadığı, takdir hakkının kötüye kullanıldığı gibi gerekçelerdi. Gerçek de buydu. Ama başsavcılık hemen harekete geçti, bozma kararına itiraz etti. Dosya gitti geldi, sonunda Askeri Yargıtay Daireler Kurulu idam kararını onayladı."
BİR FOTOĞRAFTAN 12 EYLÜL ŞARKISI
Eren’i idamından on altı saat önce ziyaret eden Gazeteci Savaş Ay, Eren'in son fotoğraflarını çekti. Ve o fotoğraflar bir Sezen Aksu şarkısına, 'Son Bakış'a ilham oldu.
Savaş Ay, 'Son Bakış'ın hikayesini şöyle anlatıyor:
"Erdal Eren'i son anlarında çektiğim o fotoğrafları, milyonlarca kişi gibi Sezen Aksu da görmüş ve çok etkilenmiş. Anlatırken, "Öylesine masum, öylesine ölümden uzak, öylesine genç ki... Hikayesini de okudum. Ama beni esas vuran o 'son bakış' fotoğrafıydı Savaş.
'AĞIT GİBİ'
Aysel Gürel'e gösterdim o fotoğrafı. Birlikte bir şeyler yazdık. Onno'ya verdik besteledi (Tunç). Şarkıdan çok ağıta benzedi. Yürekten kopup gelen, saf, duru, sahici..." dedi. Ve işte o ağıtın sözleri.
"Bir an duruşu gibi
Ömrün gidişi gibi
Veda ederken
Aşk ateşi gibi söner iç çekişler
Amman amman yandım aman
Acı yüzler"


Yaşananlar unutulmasın diye 12 Eylül Müzesi

Siyasi Forum Siyasi-Politik Haber - Makale - Yazılar -- Sosyoloji Toplum bilimi , sosyoloji ders notları

12 Eylül'e nasıl gelindi?

 12 Eylül'e nasıl gelindi? Bir ülkenin oluşturması yıllarca süren tüm toplumsal birikimi, ne oldu da bir gecede yerle bir edildi?



Adım adım 12 Eylül Tıkla

- Kanlı 1 Mayıs

- Çuval Cinayetleri

..................................


Siyasi Forum Siyasi-Politik Haber - Makale - Yazılar -- Sosyoloji Toplum bilimi , sosyoloji ders notları

1 Nisan 2012 Pazar

Toplum, Doğa ve Eko-Politik Hareketler

 Doğayla ilgili sorunların uzun bir tarihi vardır. Bu uzun tarihin öznesi insan emeğiyle, bu emeğin dolaysız nesnesi ve aracı olarak insan/doğa ilişkilerine giren teknoloji ve bilimden bağımsız bir tarih değildir bu; dolayısıyla, doğayı