Uğur Mumcu

Uğur Mumcu
Bu toplum, bedeninden hiç eksilmeyen yaralarla yaşıyor…

Gözden kaçanı, görülmeyeni, yok sayılanı, değer verilmeyeni, fark edilmeyeni fark ettirmek için...




29 Mart 2016 Salı

Kelimelerin eksik kaldığı acıların içindeyiz..

Kaç can daha gitmeli, bu lanetli uykudan uyanmamız için? Daha kaç ev, kor alevler içinde kalmalı bu büyük ve tarifsiz acıyla? Kaç baba ağlamalı ‘oğlum soğuk toprakta yatıyor şimdi’ diye? Ve kaç anne gelinliğini örtmeli zamansız yitirdiği kızının tabutuna?

zamansız acılar

Zamansız acılar yaşıyoruz gülüşler eksik şimdi şarkılar sessiz

Bir gülüştü dudaklarında yaşam her birinin… Hepsinin bedeninde bir umut vardı belki ‘yaşamak tarafı ağır bastığından’… Bilmeleri mümkün müydü ölümün de yaşama dair

23 Mart 2016 Çarşamba

Küçük Yaşta Tanıştık Parayla..

Tarih öncesi zamanlarda doğada tek başına yaşayamayan insanoğlu beraber yaşayabileceği topluluklar oluşturduğunda, yemek, korunma gibi temel ihtiyaçlarnı birlikte karşılarlardı.

Belki de o dönem en önemli şey hayatta kalmaktı. Sonra medeniyetler kuruldu, şehirler inşaa edildi, insanların ürettikleri ya da sahip olduklar şeyleri adaletli bir şekilde alıp satması için para icat edildi. 
Kalabalık-Şehir-indigodergisi
İnsan emeğinin alınıp satılması için kullanılan bir nesneydi para. Başlangıçta bakırdı, gümüştü, altındı. Sonra hiçbir değeri olmayan metallere ve kağtlara dönüştü. Topluluklar önemli kişilerinin resimlerini ve ekonomik durumlarna göre de sıfırlarını bastırdı paralarına…
İnsanlar küçük yaşta tanıştılar parayla. İstedikleri şeker ya da oyuncağı alabilmek için

19 Mart 2016 Cumartesi

Umutsuzluk ve çaresizlik duygularını tetikleyen şiddet olayları


Son dönemlerde artan terör olayları, pek çok inanda akut stres ve travma gibi psikolojik sorunların ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Umutsuzluk ve çaresizlik duygularını tetikleyen şiddet olayları, daha ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına zemin hazırlıyor.

Son dönemlerde artan terör olayları, pek çok inanda akut stres ve travma gibi psikolojik sorunların ortaya çıkmasına neden olabiliyor.

Çocuklarda stres bozukluğu görülebiliyor

Memorial Şişli Hastanesi Psikoloji Bölümünden Klinik Psikolog Zeren Okçuoğlu Kadıoğlu,

4 Mart 2016 Cuma

Bedeli ‘ölüm’ olan bir kazançtan söz edilemez.


Savaşın Nedeni Barışsa eğer!
Hiç düşündünüz mü, kimse istemediği ve taraf olmadığı, herkesin gereksiz, saçma, akıldışı bulduğu, korkunçluğunu herkesin bildiği halde, neden savaşılır bu dünyada? Neden insanlar sürekli savaşarak ölür ve savaşarak öldürürler?
Savaşı önlemenin yolu, öncelikle söz konusu ortama gerekçe olan mantığın sorgulanmasından geçer. Kime sorarsanız sorun, bütün savaşlar ya kaçınılmazlıktandır ya da zorunluluktan.
iyi kötü çirkin
Diyelim ki ‘ölüm-kalım’ ikileminde ortaya atılan bir savaş söz konusu. Bırakınız bir tarafın hayatta kalmasını, her iki taraf için ‘ölümü ve yıkımı artırma olasılığı’ her zaman daha fazladır.

SAVAŞIN OLMADIĞI BİR DÜNYA HAYAL EDELİM

“Birisi barışı başlatmalı, tıpkı savaşı başlattığı gibi.” – Stefan Zweig
Tasarımcı Oğuzhan Cin, dünyada yaşanan savaş ortamını farklı bir perspektifle resmederek, aslında olması gerekenleri bize hatırlatıyor. 
savaşın_olmadığı_dünya