Yardımın miktarı kişi başı aylık 500 lira (2024 yılı için) olup finansmanı Avrupa Birliği Sivil Koruma ve İnsani Yardım Ofisi (ECHO) tarafından sağlanmaktadır.
Türkiye Cumhuriyeti devleti ne şimdi ne de bundan önce kendi kaynaklarını kullanarak Suriyelilere bir aylık bağla-ma-mıştır. Bir kişinin devlet bankasının önünde sıra beklemesi veya banka ATM’sinden para çekmesi onun devletten maaş aldığı anlamına gelmez. Suriyeliler için yapıldığı söylenen harcamalardan kasıt, onlara verilen maaşlar değil, kampların kurulması, alt yapı, gıda, sağlık, eğitim ve güvenlik gibi alanlarda yapılan harcamalardır.
Belirli Şartları Sağlayan Kişilere Avrupa Birliği Yardım Ediyor
Geçici koruma veya Uluslararası koruma altında olan ve belli şartları sağlayan kişilere Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve ismi Sosyal Uyum Yardımı (SUY) olan 155 liralık bir aylık verilmektedir. Bu paranın ihtiyaç sahibi kişilere ulaştırılması Türk Kızılay’ının KIZILAY KART sistemi ile gerçekleşmektedir. Paranın devlet tarafından veya Kızılay tarafından finanse edildiği iddiası asılsızdır. Avrupa Birliğinin sağladığı bu fonun bir şekilde insanlara ulaştırılması gerekiyor. Bu paranın elden dağıtılması mümkün olmadığı için şartları sağlayan kişilere Kızılay ile protokol imzalayan bankalarda hesap açılıyor ve KIZILAY KART sistemi üzerinden yardımlar dağıtılıyor.
Üzerinde Avrupa Birliği Bayrağı Bulunan Projelerin Finansmanı Avrupa Birliği’dir
Suriyelilere verilen Kızılay Kartlarının üzerinde Türk Kızılayı ve Türk Bayrağının yanında Avrupa Birliği bayrağı ve WFP (BM Dünya Gıda Programı) logosu bulunmaktadır. Eğer Suriyeliler devletten maaş alıyorsa bu kartların üzerinde neden AB
Avrupa Birliği 2016 yılında Yardım Göndermeye Başladı
2011 yılında Suriye’de savaşın başlamasından sonra Türkiye’ye adımını atan ilk Suriyeli için Avrupa Birliği’den de anlık olarak yardım gelmeye başlamadı. Türkiye’nin tüm dünyaya yaptığı çağrılara karşılık, birliğin yardım yapmaya karar vermesi 5 yıl sonra yani 2016 yılında gerçekleşti. Türkiye, savaşın ilk 5 yılında kendi kaynaklarıyla (devlet, STKlar, dernekler vs.) ve AB hariç uluslararası kurumlardan aldığı desteklerle yaklaşık 3 milyon kişiyi ağırladı. Avrupa Birliğinin yapacağı yardımın beklentisi 2016 yılına kadar Türkiye’nin harcadığı paranın karşılanması yönünde idi. Fakat Avrupa Birliği aldığı karar ile 2016 yılından itibaren yapılacak olan yardımları üstlendi. Bu tarihten itibaren Türkiye hızlı bir şekilde yaptığı yardımları projelendirmeye başladı ve AB’de yardımları proje karşılığında vermeye devam etti.
40 Milyar Dolar Nerelere Harcandı?
Bu para büyük bir göç dalgasının karşılanması için harcanan paradır. Mülteci kamplarının inşası, sağlık, eğitim, güvenlik, ulaşım, altyapı gibi aklınıza gelebilecek tüm masraflar.
Suriyelilerin AB’den Aldığı Yardım
Sadece belli şartları sağlayan geçici koruma ve uluslararası koruma statüsüne sahip kişilerin aldığı bir aylık vardır. Bu aylığın adı Sosyal Uyum Yardımıdır (SUY). Sosyal Uyum Yardımının finansmanı Avrupa Birliği’dir. AB’nin vermeyi taahhüt ettiği 3+3 milyar avroluk mali destek programından karşılanan sosyal uyum yardımı aşağıdaki şartları sağlayan kişilere verilmektedir:
Kimler Kızılaykart SUY Alabilir?
- Tek başına olan, kimsesi olmayan 18-59 yaş arası kadınlar,
- Tek başına olan, kimsesi olmayan 60 yaş ve üzeri yaşlılar
- 18 yaşın altında en az bir çocuğu olan yalnız anne veya yalnız babalar
- Engel düzeyi %40 ya da üzerinde bir ya da daha fazla engelli bireyi olan aileler (engel durumu, yetkili devlet hastanesinden alınacak engelli raporu ile belgelenmelidir).
- 4’ten fazla çocuğu olan aileler.
- Çok sayıda bakmakla yükümlü olunan bireyi (çocuk, yaşlı, engelli) olan aileler (bu kriter ailedeki sağlıklı yetişkin (18-59 yaş arası) birey başına 1.5 ya da daha yüksek oranda bakmakla yükümlü olunan birey düşmesiyle belirlenir).
Bu Yardım Neden Yoksul Türk ailelerine Verilmiyor?
Yardım sadece geçici koruma veya uluslararası koruma altındakiler içindir. Çünkü parayı veren Avrupa Birliği paranın sadece bu kişilere dağıtılmasını istemektedir. Mülteciler olmasaydı zaten böyle bir destek programı da olmayacaktı. Bu yardımın aynısı ve miktar olarak daha fazlası Türk ailelerine Türkiye Cumhuriyeti devleti tarafından verilmektedir. İhtiyaç sahibi Türk vatandaşları ikamet ettikleri yerlerdeki belediye, kaymakamlık veya valiliklere giderek sosyal yardım masalarından destek için başvuru yapabilirler. Üstelik devletimiz Türk vatandaşlarına bu yardımın üzerinde destek sunmaya özen göstermektedir.
Ne Zamana Kadar Bu Yardım Verilecek?
Program kapsamında yardım almaya hak kazanan aileler, uygunlukları devam ettiği ve programda fon olduğu sürece nakit yardımı almaya devam edeceklerdir. Türk Hükümetinin bu yardımı devam ettirme gibi bir taahhüdü yoktur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder