Uğur Mumcu

Uğur Mumcu
Bu toplum, bedeninden hiç eksilmeyen yaralarla yaşıyor…

Gözden kaçanı, görülmeyeni, yok sayılanı, değer verilmeyeni, fark edilmeyeni fark ettirmek için...




5 Mayıs 2012 Cumartesi

Darağaçlarında Üç Yiğit Fidan : DENİZ YUSUF HÜSEYİN

 DENİZ YUSUF HÜSEYİN
6 Mayıs 1972.. Türkiye devrimci hareketinin üç devrimci önderi… Üç kızıl karanfil… Deniz, Yusuf, Hüseyin . Oligarşi 6 Mayıs sabahı bu üç devrimci önderi darağaçlarında katlederken belki de her şeyin bittiğini düşünüyordu. Ama bu ülkenin devrimci gençleri onlardan aldıkları bayrağı sürekli yukarılarda tuttular. Ölüme gülerek gitmeyi onlar öğretti bize. Bugün bile yeni doğan çocuklara onların isimleri veriliyor.
1947'de Ankara'nın Ayaş ilçesinde doğan Deniz Gezmiş, henüz lise öğrencisiyken devrimci düşünce ile tanıştı ve kendini eylemlerin içinde buldu. 1966'da İÜ Hukuk Fakültesine giren Gezmiş, birçok öğrenci eyleminde etkin rol aldı ve 1970 yılında yoldaşlarıyla beraber THKO'yu kurdu.
1949 da Kayseri'nin Sarız ilçesinde doğan Hüseyin İnan 1966’da ODTÜ İdari Bilimler bölümüne girdi. THKO’nun kuruluşuna önderlik edenlerden olan İnan, 12 Mart açık faşizmi sırasında tutsak düştükten sonra Deniz'le birlikte 6 Mayıs 1972 sabahı darağacına çıkarıldı.

Yusuf Aslan ise 1947 yılında Yozgat'ın bir köyünde doğdu. 1966’da ODTÜ’ye giren Yusuf çok geçmeden boykotların ve hemen ardından ODTÜ işgalinin önde gelen örgütçülerinden oldu ve THKO'nun kurucuları arasında yer aldı.
6 Mayıs 1972, Türkiye devrimci hareketinin tarihinin dönüm noktalarından biridir. Bu tarihi, ne “haksız yere verilmiş bir ceza” ne de “iyi çocukların yanlışlıkla öldürülmesi” olarak ele alamayız. Bu, inançları uğruna ölümü göze almış devrimcilerin daracık bir avluda yarattıkları bir direniş destanıdır. İdam sehpasından cellatlarına küçümsemeyle bakan ve son anlarında bile devrimci düşüncelerini haykırmaktan geri durmayan bu üç yiğit militan, bize büyük bir onur ve mücadele geleneği bıraktılar.
Türkiye devrimci hareketi bu onuru taşımasını her zaman bilmiş ve daha sonraları da aynı idam sehpalarında aynı kararlılığı göstermiştir. Bugünlerde bol keseden “ulusalcılık” nutukları atılırken, bir kez daha 6 Mayıs’a dönmek, emperyalizme karşı mücadelenin nasıl bedellerle yürütüldüğünü görmek açısından son derece önemlidir.

Siyasi Forum Siyasi-Politik Haber - Makale - Yazılar -- Sosyoloji Toplum bilimi , sosyoloji ders notları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder