Uğur Mumcu

Uğur Mumcu
Bu toplum, bedeninden hiç eksilmeyen yaralarla yaşıyor…

Gözden kaçanı, görülmeyeni, yok sayılanı, değer verilmeyeni, fark edilmeyeni fark ettirmek için...




14 Nisan 2024 Pazar

İran, Amerika ve İsrail Oyunu

Yine İran, Amerika ve İsrail oyunu oynanıyor.
Netanyahu‘nun iç kamuoyunda desteğinin zayıflaması, İsrail saldırılarının soykırım olarak dünya çapında kabullenilmesi ve hâlâ Gazzelilerin Sînâ çölüne sürgün edilememesi ile ayrıca Amerika seçimlerinin de yaklaşması nedeniyle Gazze’nin tümden boşaltılması hususunda Netanyahu hükümetinin tam destek alamaması gibi sayabileceğimiz daha bir çok sebeple birlikte düşünüldüğü zaman, bu saldırıları devam ettirebilmesi ve kendi kamuoyuna da bunu kabul ettirebilmesi için Netanyahu’ya güçlü bir sebep lâzımdı. O da İran’ın bu saldırılarıyla gerçekleşmiş oldu.

Vatandaşı korkutmak için düşman lazım ki; arkadan her türlü dümeni çevirsinler. Bir Siyonist’i bile öldürmesin diye yer seçilerek düzenlenen ve her biri milyon dolar olan yüzlerce füzenin karavanaya gitmesiyle sonuçlanan bu savaş tiyatrosu Netanyahu’ya Gazze’ye saldırması ve güvenlik gerekçesiyle çok büyük katliamlar yapması hususunda taze bir kan vermiş oldu. Ayrıca İran’ın İsrail’le savaş isteyen kendi millî unsurlarının bir çok komutanını Amerika’yla anlaşarak öldürttüğü geçen aylarda gerçekleri bilenler tarafından görülmüştü ki bu da İran rejiminin Amerika’yla anlaşmasını bu gibi konular daha fazla kolaylaştırmış oldu. Zaten İran’ın: “Saldırı yapmadan önce Amerika’ya bunun sınırlı olacağını bildirdik.” açıklaması, “Mesele sonuçlandı ve tüm hedeflerimize ulaştık.” diye açıklama yapması, ayrıca devrim muhâfızlarının: “Beklediğimizden daha iyi oldu.” şeklindeki beyanları ve Siyonist’lere hiçbir zarar zarar vermeden meselenin sonuçlandığını bildirmeleri bu olayın düzmece olduğunu gözler önüne seriyor.

İran-İsrail tiyatrosu bitti. Beklediğimizden kısa sürdü. Şimdi sıra bu tiyatronun küresel çapta (hususan Ortadoğu’da) uluslarası politikaya yansıyacak olan gerçeklerine geldi. israil, iran yokken bir hiçtir. tıpkı Amerika ve İngiltere olmayınca bir hiç olacağı gibi.



Siyasi Forum Siyasi-Politik Haber - Makale - Yazılar -- Sosyoloji Toplum bilimi , sosyoloji ders notları

1 yorum:

  1. amerika nın ortadoğudaki piyonları.dahası oyunu israil yönetiyor ve işbirlikçisi iran.olan sünni halka oluyor

    YanıtlaSil