Uğur Mumcu

Uğur Mumcu
Bu toplum, bedeninden hiç eksilmeyen yaralarla yaşıyor…

Gözden kaçanı, görülmeyeni, yok sayılanı, değer verilmeyeni, fark edilmeyeni fark ettirmek için...




10 Aralık 2024 Salı

Sosyal Uyum Yardımı (SUY) Programı

Sosyal Uyum Yardımı Geçici Barınma Merkezleri dışında ikamet eden, muhtaçlık ve demografik kriterlerden en az birine uyma şartını sağlayan, uluslararası koruma veya geçici koruma altındaki yabancılara verilen ekonomik bir yardımdır. Yardımın miktarı kişi başı aylık 500 lira (2024 yılı için) olup finansmanı Avrupa Birliği Sivil Koruma ve İnsani Yardım Ofisi (ECHO) tarafından sağlanmaktadır. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile Göç İdaresi Genel

Suriyeliler Devletten Maaş Alıyor mu?

Yardımın miktarı kişi başı aylık 500 lira (2024 yılı için) olup finansmanı Avrupa Birliği Sivil Koruma ve İnsani Yardım Ofisi (ECHO) tarafından sağlanmaktadır.



Türkiye Cumhuriyeti devleti ne şimdi ne de bundan önce kendi kaynaklarını kullanarak Suriyelilere bir aylık bağla-ma-mıştır. Bir kişinin devlet bankasının önünde sıra beklemesi veya banka ATM’sinden para çekmesi onun devletten maaş aldığı anlamına gelmez. Suriyeliler için yapıldığı söylenen harcamalardan kasıt, onlara verilen maaşlar değil, kampların kurulması, alt yapı, gıda, sağlık, eğitim ve güvenlik gibi alanlarda yapılan harcamalardır.

Belirli Şartları Sağlayan Kişilere Avrupa Birliği Yardım Ediyor
Geçici koruma veya Uluslararası koruma altında olan ve belli şartları sağlayan kişilere Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve ismi Sosyal Uyum Yardımı (SUY) olan 155 liralık bir aylık verilmektedir. Bu paranın ihtiyaç sahibi kişilere ulaştırılması Türk Kızılay’ının KIZILAY KART sistemi ile gerçekleşmektedir. Paranın devlet tarafından veya Kızılay tarafından finanse edildiği iddiası asılsızdır. Avrupa Birliğinin sağladığı bu fonun bir şekilde insanlara ulaştırılması gerekiyor. Bu paranın elden dağıtılması mümkün olmadığı için şartları sağlayan kişilere Kızılay ile protokol imzalayan bankalarda hesap açılıyor ve KIZILAY KART sistemi üzerinden yardımlar dağıtılıyor.

Üzerinde Avrupa Birliği Bayrağı Bulunan Projelerin Finansmanı Avrupa Birliği'dir
Üzerinde Avrupa Birliği Bayrağı Bulunan Projelerin Finansmanı Avrupa Birliği’dir
Suriyelilere verilen Kızılay Kartlarının üzerinde Türk Kızılayı ve Türk Bayrağının yanında Avrupa Birliği bayrağı ve WFP (BM Dünya Gıda Programı) logosu bulunmaktadır. Eğer Suriyeliler devletten maaş alıyorsa bu kartların üzerinde neden AB

8 Aralık 2024 Pazar

Suriyeliler Şam'a dönüyor.

Geri dönüşümün önündeki en büyük engel 'Güvenlik Sorunu' problemiydi. 
Şimdi Suriyeli kardeşlerimizin  geri dönüşünü sağlayacak olan güvenlik sorunu aşılmış olup daha önemlisi; uluslararası terör örgütünün, YPG-PKK nın  büyük oranda bastırılmış olması. 

Türkiye yaptığı operasyonlarla bir çok bölgeyi temizledi güvenilir hale getirdi fakat yetmedi. Güvende ama iktisadi anlamda  yapılacak bir şey yoktu. Ekonomik kaynağı yok, tarım arazisi yok, sanayisi yok. Suriyeli kardeşlerimizi bir süre daha ülkemizde barındırmak zorundaydık. 

Biraz rahatlamış olsa da tam güvenlik sağlamadan, üstelik çalışacak üretecek hiç bir alan yokken bize sığınmış bu insanları yokluğa, açlığa gönderemezdik.
Şimdi, on gün içinde Halep düştü ardından Şam' a doğru inen yerler .. Kurtarılan bu bölge geçmiş yıllarda Onbir milyon insanın yaşadığı yerlerdi. Sanayisi olan ekonomik anlamda alt yapısı olan Halep bir şehir.

Dünyanın zulme, savaştan kaçan insanlara duyarsızlığı karşısında Türkiye' bu insanlara kucak açtı. İçerden ve dışardan hedef tahtası haline geldi. Birileri bunu kullandı ve çeşitli provokasyonlar yapıldı. Bu durum tabii ki, ülkemize belli bir yükü getirdi. Ama işkenceden, zulümden, yok olmaktan kurtarmaya çalıştığımız bu insanlarla biz yok olmadık. Devletimiz taşın altına nasıl elini koyduysa bize yakışan,  desteklemek yanında  olmaktır.

Şimdi ne oldu? Biraz canımız sıkılmış, az sıkıntıya katlanmış olabiliriz ama bu

3 Aralık 2024 Salı

Beyaz Baretliler kim? Beyaz Baretliler nereye kime bağlı?



Suriye’de "sivil savunma" adı altında çalışma yürüten, ancak batılı ülkelerin çıkarlarına hizmet ettiği iddia edilen “Beyaz Baretliler, kurucusu olan İngiliz ajanın ölümünün ardından bir kez daha sorgulanmaya başladı.