Uğur Mumcu

Uğur Mumcu
Bu toplum, bedeninden hiç eksilmeyen yaralarla yaşıyor…

Gözden kaçanı, görülmeyeni, yok sayılanı, değer verilmeyeni, fark edilmeyeni fark ettirmek için...




8 Kasım 2021 Pazartesi

İstiklâl Savaşı’nda hangi ülkeler bize yardım etti?

Kurtuluş Savaşı sırasında ve cumhuriyetin kurulduğu dönemde herhangi yabancı bir ülkeden yardım gördük mü? Eğer gördüysek bunlar hangi ülkelerdir?”


• Evet bazı Müslüman ülkelerden, Müslüman olmayan ülkelerde yaşayan Müslüman halktan yardım gördük…
Bunlar arasında Rus Müslümanlarını, Azerbaycan’ı, Hint Müslümanlarını, Kıbrıs Müslümanlarını, hatta Fransızları saymak mümkündür…
Sivas Kongresi'nden sonraki günlerde Mustafa Kemal Paşa tarafından görevlendirilen Halil Paşa, Moskova'da Rus yetkilileriyle yaptığı görüşmeler sonucunda 100 bin altın lira yardım sağladı. Bu para Sovyetler Birliği içinde yaşayan Müslüman halktan toplanmıştı.
Ardından Hariciye Vekili Bekir Sami Bey başkanlığında bir heyet, iyi niyet ve dostluk ilişkilerini arttırmak üzere Moskova'ya gitti. Türkiye’yi Batı’ya kaptırmak istemeyen komünist yöneticiler, bir miktar silah, cephane ve mühimmat yardımında bulundular.
Hind Müslümanlarının lideri Mevlana Muhammed Ali Han, Milli Mücadele'ye katkıda bulunmak için, Hint Hilafet Komisyonu'nu kurup bizim için silah, para, mühimmat, ilaç, yiyecek ve giyecek yardımı topladı.
Hint Müslümanlarından gelen paranın bir kısmı Osmanlı Bankası'nda muhafaza edildi. Çok garip, ama zaferden sonra bu parayla Türkiye İş Bankası kuruldu. Yani CHP’nin üzerinde oturduğu İş Bankası hisselerinde Hint Müslümanlarının hakkı vardır.
Azerbaycan Hükümeti 1920 sonlarında 500 Osmanlı altını, Kıbrıs Türkleri ise aynı yıl 320 Sterlin para gönderdiler.
Bu konuda asıl merak edilmesi gereken konu bence şudur: Başkent dâhil olmak üzere, Türkiye’nin pek çok bölgesini işgal eden İngilizlerle Fransızlar neden hiçbir cephede bizimle savaşmadı?
Yunanistan’ı hem İzmir’i işgale çağırıp (İngilizler önerdi) hem de neden yalnız bıraktılar?
Üstelik Fransa, 20 Ekim 1920’de yapılan Ankara Antlaşması ile Anadolu'dan çekilirken, neden çok sayıda savaş araç-gerecini Yunanistan’la savaşan Türkiye’ye terk etti.
Kâzım Paşa’nın (Özalp) verdiği rapora göre, Fransızlar, Türk topraklarından çekilirken, çeşitli cins ve kalibrede 10 bin 89 tüfek, 1.505 sandık mermi ve 10 adet uçak bırakmışlardır.
Bunun sebebi nedir?
Bilen biliyor, ama konuşabilmek ne mümkün!

“Gençliğin Atatürk’e hitabesi”ni kim yazdı?
Gökhan Baskın
“İnternette ‘Gençliğin Atatürk’e Hitabesi’ başlıklı bir mektup dolaşıyor. Acaba bunu kim yazdı?”
• “Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi”ni İsmet Paşa’nın kaleme aldığı iddia ediliyor, ama bahsettiğiniz “Gençliğin Atatürk’e Hitabesi”ni kimin yazdığını bilmiyorum.
İnternet ortamına fazla güvenmeyin. Bir sürü yalan-yanlış bilgi var.

Yavuz Selim babasını öldürttü mü?
Batuhan Kava/ Kütahya;
“Yavuz Sultan Selim tahta geçtikten sonra babası II. Bayezid'i öldürttü mü?”
• Öldürtmedi. Sultan II. Bayezid, tahtı oğluna terk ettikten sonra, 11 gün daha İstanbul’da kaldı. Nihayet Dimetoka’ya gitmek istedi. Yola çıktığında çok hasta ve bitkindi. Bu yüzden ata binemedi ve ancak tahtırevan ile seyahate devam edebildi.
Yola çıkışından 32 gün sonra iyice ağırlaştı ve 26 Mayıs 1512'de Edirne'nin güneydoğusundaki Havsa İlçesinin Abalar Köyünde vefat etti.
Öldürtseydi, 11 gün daha kaldığı İstanbul’da öldürtür, yola çıkmasına izin vermezdi.
Sultan II. Bayezid’in, oğlu Yavuz Sultan Selim’e vasiyeti bugünkü yöneticilere bile ışık tutacak bir ibret dersidir:
“Adaletten ayrılma, acizlere ve biçarelere karşı merhametli ol. Kimsesizlere şefkat göster, herkesin sana râm olmasını istiyorsan, ulemaya karşı saygılı ol, zaruret olmadıkça kimseye sert davranma.”

Menderes’in mezarında başkası mı yatıyor?
Ali Sırım;
“11 Nisan 1990 tarihinde merhum cumhurbaşkanımız Turgut Özal'ın öncülüğü ve gayretleri ile itibarları iade edilen şehitlerimizin (Menderes, Zorlu ve Polatkan) naaşların İmralı'dan İstanbul/ Topkapı'daki Anıt Mezar'a nakli sırasında karıştığı ve farklı kabirlerde farklı şahısların bulunduğu yönünde haberler çıktı. Bu hususta malumat lütfederseniz müteşekkir olacağım.”
• Her işe biraz esrar katmaya bayılıyoruz. Ortada onlarca tabut olsaydı karışma ihtimali dikkate alınabilirdi. Fakat sadece üç tabut vardı. Üzerlerinde isimleri yazılı üç tabut… Bunları karıştırmak için dikkatsizlik yetmez, mutlaka ard niyet lâzım. O kalabalıkta ve gözler önünde ard niyetle bile bunu yapmak imkânsız gibi…
Bir zamanlar Fatih Sultan Mehmed’in mezarında da başkasının yattığı yolunda iddialar ortaya atılmıştı.
Zaten kabirler semboliktir. Önemli olan hafızada ve yüreklerde oluşan anılardır.

Adını duysak da harita üzerinde yerini bile bilmediğimiz Madagaskar Osmanlı’dan bu yana hep yanımızdaydı. Büyük vefa borcumuz olan Madagaskar Müslümanları Milli Mücadele döneminde yardım toplayıp göndermişler, dualar etmişlerdi

Cumhurbaşkanımız Tanzanya, Mozambik ve Madagaskar'ı ziyaret etti. Film ve kitaplarda isimlerini duyduğumuz bu Afrika ülkeleri Osmanlı döneminde bizden yardım ister, zor zamanlarımızda da en ufak yardımı bile bizden esirgemezlerdi. Prof. Dr.
Ahmet Kavas, Fransız ve Osmanlı kaynaklarına dayanarak önemli araştırmalar yapmakta ve Afrika'nın Osmanlı yüzünü aydınlatmaktadır.
Ahmet Kavas, "Geçmişten Günümüze Afrika" isimli kitabında Madagaskar Müslümanları'yla ilgili ilginç bir hadiseyi anlatmaktadır.


Afrikalı Müslümanlar

ADA DEVLETİ MADAGASKAR
Madagaskar, Afrika'nın doğusunda Hint Okyanusu'nda yer alan Türkiye'nin yüzölçümünün yarısından büyük bir ada devletidir.
Madagaskar yerlilerine ve konuştukları dile Malgaş denir. Müslümanların adaya çıkmasından sonra Büyük Komor (Kamer) adası olarak bilinen ülke Avrupa sömürgeciliğinden sonra San Loranzo ismini aldı. Sonraki dönemlerde ise Madagaskar denildi.
Doğu Afrika sahillerine gelen Müslüman Arap ve İranlılar, yerlilerle karışarak bölgede onlarca sultanlık kurdular. XVI. yüzyılda Portekizliler, XVII. yüzyıldan itibaren ise diğer Avrupalı devletler bölgeye göz diktiler.
Onların buraya ayak basmasıyla birlikte Müslümanlar zor durumda kaldılar.
Fransa, Madagaskar yerlilerinin direnişlerini kırarak 1885'te adanın tamamını işgal etti.
Sömürgeciler, adadaki yerlilerin topraklarına el koyarak Madagaskar'da çalıştırmak için Hindistan ve Endonezya taraflarından nüfus getirdiler. Getirilenlerin önemli bir kısmı da Müslüman'dı. Ancak sömürgecilerin faaliyetleri sonucu Madagaskar Hıristiyanlaştırıldı.
Müslümanların sayısı azaldı. Madagaskar, bağımsızlığına 1960'ta kavuştu.


Sami Yetik'in İstiklal Savaşı'yla ilgili bir tablosu.

MADAGASKAR VE MİLLİ MÜCADELE
Osmanlı İmparatorluğu'nun Birinci Dünya Savaşı sonunda mağlup olması dünyanın değişik yerlerinde yaşayan Müslümanlar'da büyük bir hayal kırıklığına yol açtı. Ancak Anadolu'da Atatürk'ün liderliği altında emperyalistlere karşı Milli Mücadele'nin başlaması sömürge olarak yaşayan Müslümanları büyük bir sevince boğdu. Kendi ülkelerinde sömürge olarak yaşayan Müslümanlar bir taraftan Milli Mücadele için dua ederken bir taraftan da ellerinden gelen yardımı yapmaya başladılar.
Bu yıllarda Fransa'da yaşayan İbrahim Mansur isimli Madagaskarlı bir Müslüman, savaş sırasında Türkiye'ye yardım etmek için koşturup, durmuş, Anadolu Müslümanlarına yardım toplamıştı.
Milli Mücadele'nin başarıya ulaşıp, 24 Temmuz 1923'te Lozan Antlaşması'nın imzalanması İbrahim Mansur'u büyük bir sevince boğdu. İbrahim Mansur, Lozan haberini alır almaz, Madagaskar'a bir telgraf çekerek bu mutlu haberin her yere duyurulmasını ve bu önemli hadiseyi işyerlerini kapatarak bayram gibi kutlamalarını istedi.
Madagaskarlı Müslümanlar, ertesi gün işyerlerini kapatıp, bütün camilerde Türkiye'nin bağımsızlığı için şehit düşenlere dualar ettiler. Adanın her tarafına Türk bayrakları asıldı. Akşam olduğunda ise yine bütün camilerde hatim duaları yapılıp, mevlitler okundu.
Tamatave şehrinde yaşayan Müslümanlar adına Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne hitaben şu tebrik telgrafını gönderdiler:
"Zatıalinize son derece yüksek saygımızla. İslam'ın muzaffer davası için sonsuz minnetimizle.
Türkiye için yeni bir dönemin ortaya çıkışı yolunda Türkiye Büyük Meclisi ile fikir birliği içindeyiz." Madagaskarlı Müslümanlar, Türkiye için bir yardım kampanyası düzenlediler. Herkes karınca kararınca yardım etmeye çalıştı.
Tanarive ve Tamatave şehirlerinden Türkiye'deki yetim ve savaş gazileri için yardımlar toplandı.


Türkiye'ye yardım yapan Madagaskarlı Müslümanlar'ın listesi.


Siyasi Forum Siyasi-Politik Haber - Makale - Yazılar - Madagaskar Müslümanları İstiklal Savaşı’nda yanımızdaydı- Sosyoloji Toplum bilimi , sosyoloji ders notları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder