Uğur Mumcu

Uğur Mumcu
Bu toplum, bedeninden hiç eksilmeyen yaralarla yaşıyor…

Gözden kaçanı, görülmeyeni, yok sayılanı, değer verilmeyeni, fark edilmeyeni fark ettirmek için...




6 Mayıs 2011 Cuma

'Üç Fidan' anılıyor

'Üç Fidan' anılıyor

68 kuşağının devrimci gençlik önderleri Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan idamlarının 39. yıldönümünde, yurt çapında düzenlenen törenlerle anılıyor.
Alışmadık Alışmayacağız !
Üç Fidan- Üç devrimci, 39 yıl önce bugün sabaha karşı Ankara Merkez Kapalı Cezaevi’nde öldürüldü. İdam kararını durdurmak için eylem yapan arkadaşları Mahir Çayan ve 9 arkadaşı ise 30 Mart 1972’de Kızıldere’de katledildi. Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu’nun (THKO) kurucusu Deniz Gezmiş ve arkadaşları,
9 Ekim 1971’de başkanlığını Ali Elverdi’nin yaptığı, iddia makamında Baki Tuğ’un bulunduğu askeri mahkemece TCK’nin 1461. maddesi gereğince, “Anayasayı değiştirmeye, Meclis’i yıkmaya teşebbüs” ettikleri gerekçesiyle idama mahkûm edildi. İdam cezaları onaylanmak için parlamentoya geldiğinde, İsmet İnönü ve Bülent Ecevit aleyhte oy kullanırlarken Süleyman Demirel lehte oy kullandı. Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay da idamı onayladı. Aydınlar, demokratlar, infazlarını engellemek için kampanyalar yürüttü ama karardan dönülmedi.

Yurtta anma etkinlikleri

“Yaşasın tam bağımsız Türkiye! Yaşasın Marksizm-Leninizm! Yaşasın Türk ve Kürt halklarının kardeşliği! Yaşasın işçiler, köylüler! Kahrolsun emperyalizm!” son sözleriyle darağacında can veren devrimci önderler, bugün yurtta düzenlenen birçok etkinlikle anılacak. 68’liler Birliği Vakfı, bugün saat 11.30’da ABD 6. Filosu askerlerinin denize döküldüğü İstanbul Dolmabahçe’de deniz’ler için tören düzenleyecek. Denize karanfillerin atılacağı etkinlikte, Deniz’lerin anısına konuşmalar yapılacak. Ayışığı Sanat Merkezi de üç fidan için Kadıköy’de bir miting düzenleyecek. Tepe Nautilus’ta bugün saat 14.00’te bir araya gelecek grup, saat 15.00’te “Halkın Denizi, Denizleşen halkla” sloganıyla mitinge başlayacak. Üç Fidan Ankara’da da mezarları başında anılacak.

Mersin 68’liler Derneği’nin etkinliği ise bugün saat 11.00’de 68’liler Barış ve Kardeşlik Ormanı’ndaki anma töreni ile başlayacak. Akdeniz Belediyesi önünden, Taş Bina’ya yürüyecek olan dernek üyeleri, 7 ve 8 Mayıs’ta da paneller, forumlar, dinletiler düzenleyecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder