Uğur Mumcu

Uğur Mumcu
Bu toplum, bedeninden hiç eksilmeyen yaralarla yaşıyor…

Gözden kaçanı, görülmeyeni, yok sayılanı, değer verilmeyeni, fark edilmeyeni fark ettirmek için...




4 Nisan 2012 Çarşamba

Darbeler tarihi

Türkiye darbe tarihi

Cumhurbaşkanı İsmet İnönü 1 Kasım 1945’te Meclis’in yeni çalışma yılı dolayısıyla yaptığı konuşmada “Bizim tek eksiğimiz, hükümet partisinin karşısında bir parti bulunmamasıdır” dedi. Çok partili siyasal yaşama olanak sağlayan ortamın kurulmasıyla çok sayıda yeni parti birbiri ardına kuruldu. Bunların başında 7 Ocak 1946’da kurulan Demokrat Parti(DP) geliyordu. Partinin kurucuları arasında CHP’den ayrılan Celal Bayar, Adnan Menderes, Fuat Köprülü ve Refik Koraltan vardı.


Türkiye darbe tarihi

21 Temmuz 1946’da yapılan seçimlerde Demokrat Parti 66 milletvekilliği kazandı. Seçimlerden sonra DP’nin oyların sayımına yaptığı itiraz sonuçsuz kaldı.
14 Mayıs 1950 seçimlerinde Demokrat Parti oyların yüzde 53’ünü alarak 487 milletvekilliğinden 408’ini kazandı. Adnan Menderes başkanlığında DP hükümeti kuruldu. Celal Bayar da parti başkanlığından ayrılarak cumhurbaşkanı oldu. Yeni dönem için “46 ruhu” ve “Beyaz Devrim” gibi tanımlamalar yapıldı.
1950’li yılların ilk dönemi ekonomik büyüme yıllarıydı. Truman yardımının yanında Yabancı Sermaye Yatırımlarını Teşvik Kanunu çıkarılmıştı. Türkiye birkaç yıl süren bir ekonomik büyüme dönemine girmişti. Bu ortamda 2 Mayıs 1954 seçimleri Demokrat Parti için büyük bir zafer oldu. Yüzde 56,61 oy alan DP, 542 milletvekilliğinin 503’ünü kazandı.

Türkiye darbe tarihi

6 Eylül 1955 günü Selanik’te Atatürk’ün evine bomba atıldığı haberi üzerine İstanbul’da halk sokaklara döküldü. Gösteriler kısa zamanda Rum ve Gayrimüslim vatandaşların işyeri ve evlerine yönelik yağmaya dönüşünce sıkıyönetim ilan edildi. 6-7 Eylül olaylarında DP iktidarı olayları tahrik etmekle suçlandı. 27 Ekim 1957 seçimlerinde 610 milletvekilliğinin 424’ünü kazanarak iktidarını korudu.
DP iktidarının uyguladığı baskıları protesto eden üniversite öğrencileri 28 Nisan 1960’da İstanbul Beyazıt’ta gösteri yaptı. Gösteriler sırasında çıkan çatışmada İstanbul Üniversitesi öğrencisi Turan Emeksiz polis kurşunuyla öldü. İstanbul ve Ankara’da sıkıyönetim ilan edildi.
Her türlü toplantı DP iktidarınca yasaklandığı için üniversite öğrencileri 555K parolasıyla örgütlendi. 5 Mayıs’ta, akşam saat 5’te, Kızılay meydanında büyük bir protesto gösterisi düzenlediler. O sırada Kızılay’dan geçmekte olan Başbakan Menderes arabasından inerek konuşmak istediyse de itilip kakılarak yuhalandı. 21 Mayıs’ta Harp Okulu öğrencileri sessiz bir yürüyüş gerçekleştirdi. Bunun üzerine, Menderes, Yunanistan gezisini iptal etti. Ertesi gün Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı haberleşmeye sansür koydu. Gece 20.00'den sabah 05.00'e kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildi. 24 Mayıs’ta muhalefet Meclis’i terk etti ve Meclis’te konuşmalar yasaklandı. 25 Mayıs’ta TBMM 20 gün süreyle tatil edildi.

 Devamı>> TIKLA >> http://www.yasamoyunu.net/siyasi_politik/62237-turkiye_darbe_tarihi_darbeler_tarihi.html#post78257
Siyasi Forum Siyasi-Politik Haber - Makale - Yazılar -- Sosyoloji Toplum bilimi , sosyoloji ders notları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder