Uğur Mumcu

Uğur Mumcu
Bu toplum, bedeninden hiç eksilmeyen yaralarla yaşıyor…

Gözden kaçanı, görülmeyeni, yok sayılanı, değer verilmeyeni, fark edilmeyeni fark ettirmek için...




29 Ağustos 2011 Pazartesi

İlhan Selçuk, o seçkin yazılarını yaşama dayalı fıkralarla süslerdi.

Ensemizdeki Sillenin Sahibi...
İlhan Selçuk, o seçkin yazılarını yaşama dayalı fıkralarla süslerdi. Böylece, güldürürken düşünmeyi de sağlardı.

Bilge yazar İlhan Selçuk’tan okumuştum. Adamın biri, caddede yürürken arkadan gelen, öndekinin ensesine ikide bir şamar indiriyor. Nedir, Ne oluyor, sorusuna ise adamdan, “Allah’tandır!” yanıtını alıyor. Bizimki sonunda adama der ki, “Evet, biliyorum Allah’tandır ama Allah onu hangi pezevengin eliyle kullanıyor? Merak ettiğim o. Onu öğrenmek istiyorum…”


Sayın Selçuk bu dokundurmasıyla, dünyanın gidişinin şifresini sunuyordu bize. İşte size kapalı kapıları açan anahtar. Al eline, çık yola.

Ben de o günden sonra adı geçen eli arıyorum.

Daha dün, bir ilçede içtikleri kirli sudan dolayı iki bin beş yüz kişi hastaneye taşındı. Belediye başkanına hastalığın nedeni soruldu: “Allah’tandır!” demesin mi? Başkana ve hastalara, zaman geçirmeden İlhan Selçuk’un yazısını okumaları önerilir…

Doğanın dengesini bozanlar, ortalığı çöle, çöplüğe çevirenler, dereleri kurutanlar…

Sonra da dönüp her şeyi Allah’a havale edenler. İlhan Selçuk’un sözü sizedir… Kadınların, yıldan yıla artan oranda şiddete uğraması, “Allah’tandır!” Öyle mi?..

Güneydoğu’da ölümlerin kol gezdiği, ocakların söndüğü her acı habere, “Allah’tadır!” diyorsanız, İlhan Selçuk’u anımsayınız. Biri, üç kuruş fazla kazanacak diye, tedbir alınmıyor onlarca işçi ölüyorsa… Arkasından, “Allah’tandır!” sözü söyleniyorsa, çözüm İlhan Selçuk’ta...

İlhan Selçuk, sadece bizim için mi yazdı? Onun yazıları tüm insanlığa armağandır. Öncelikle Mısır, Libya, Suriye, Afganistan gibi ülke halklarının hemen okuyacağı gündür. İşte o zaman, onlar bizi, biz de onları iyi tanımış oluruz. Dost düşman ayırt edilir.

Ufacık bir fıkra bizi aldı götürdü. Oyun, hep aynıdır; oyuncular değişiyor o kadar.

Ensemizdeki elin sahibini tez elden tanımalıyız. Yoksa, çok şaplak yeriz. İlk dersimiz bu.

Nusret ERTÜRK

Siyasi Forum Siyasi-Politik Haber - Makale - Yazılar
Köşe Yazıları / Makale Makaleler,Köşe Yazısı,Köşe Yazarları,gazete köşe yazıları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder