Uğur Mumcu

Uğur Mumcu
Bu toplum, bedeninden hiç eksilmeyen yaralarla yaşıyor…

Gözden kaçanı, görülmeyeni, yok sayılanı, değer verilmeyeni, fark edilmeyeni fark ettirmek için...




20 Haziran 2011 Pazartesi

"Çocuk işçiliğine hayır" dediler

İstanbul Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne bağlı çocuk ve gençlik merkezlerinden hizmet alan çocuklar, çocuk işçiliğine dikkati çekmek için Beyoğlu'nda yürüyüş yaptı.
Alışmadık Alışmayacağız
İnsanlık Yarası Konular- 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü dolayısıyla Galatasaray Meydanı'nda bir araya gelen çocuklar, ''Ellerim Boya Yerine Kalem Tutsun'' yazılı pankartlar ve balonlar taşıyarak, ''Çocuk İşçiliğine Hayır'' sloganları atarak Taksim Meydanı'ndaki Cumhuriyet Anıtı'na kadar yürüdü.
İstanbul Sosyal Hizmetler Müdürü Önal İnaltekin, burada yaptığı konuşmada, çocuk işçiliğinin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de büyük bir sorun olduğunu vurgulayarak, ''Çocuğu çalıştırmak da çocuğa yönelik bir tür şiddettir'' dedi.
Belli bir yaşa kadar çocukların çalıştırılmasının kanunen de yasak olduğuna işaret eden İnaltekin, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Fakat bunu önlemek için öncelikle bağımsız bir kamu denetçiliği sisteminin getirilmesi gerekiyor. Çocukların oyun, gezme haklarını ellerinden alan bu sistemlere karşı hepimiz birlikte mücadele edeceğiz. Çocuğa yönelik şiddeti ortadan kaldırmada en iyi faaliyet, çocuk işçiliğini kaldırmaktır. Bu nedenle gerek kamu gerekse sivil toplum kuruluşlarıyla beraber el ele vererek, çocuk işçiliğine karşı duracağız.''

''Çalışan ya da çalıştırılan çocuklara para değil elinizi uzatın"

Taksim'de su ve mendil satan çocukların geleceklerinin karartılmaması gerektiğini ifade eden İnaltekin, ''Farkına varılmadan uzatılan 1 TL ile bu çocukların sokakta kalmalarına bir çivi de siz çakmayın. Bu çocuklarımızın ellerinden tutalım, ama sokakta kalmalarını daha perçinleştirecek olan bu 1 TL'leri vermeyelim. Onları mümkün olduğunca sokağın tehlikesinden uzak tutalım. Çünkü sokak öyle bir şey ki bu kültürü alan çocuk bugün çalışacaktır, yarın sokakta yaşayan çocuk haline gelecektir'' şeklinde konuştu.
İstanbul Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne bağlı Beyoğlu 75. Yıl Çocuk ve GençlikMerkezinden hizmet alan çocuklardan Tarık Bozkuyu, arkadaşları adına yaptığı konuşmada, dünyanın her yerinde milyonlarca çocuğun kötü şartlar altında çalıştırıldığını söyledi.
Çalışan çocukların Türkiye'nin ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli problemlerinden biri olduğuna dikkati çeken Bozkuyu, ''Bu problemi ortadan kaldırmak için öncelikle biz çocukların eğitimlerimize devam etmemiz gerekmektedir. Siz büyükler çalışan ya da çalıştırılan çocuklara para değil elinizi uzatın'' dedi.
Etkinlik, Beyoğlu 75. Yıl Çocuk ve Gençlik Merkezi öğrencilerinin sirtaki gösterisiyle sona erdi.

Kimsesiz Çocuklar - Sokak Çocukları (Bizim Çocuklarımız)
Siyasi Forum Siyasi-Politik Haber - Makale - Yazılar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder