Uğur Mumcu

Uğur Mumcu
Bu toplum, bedeninden hiç eksilmeyen yaralarla yaşıyor…

Gözden kaçanı, görülmeyeni, yok sayılanı, değer verilmeyeni, fark edilmeyeni fark ettirmek için...




27 Haziran 2011 Pazartesi

Mısır : ‘DEVRİMİ ONLAR BAŞLATTI AMA BİZ YAPTIK’

DEVRİMİ ONLAR BAŞLATTI AMA BİZ YAPTIK’ Kafede oturanların çoğu, diğer milyonlarcası gibi Tahrir Meydanı’ndaydı ama devrimin ardından sadece olacakları bekliyorlar. “Devrim kendi önderini yaratır mı, ya da siz neden aktif olarak süreç içerisinde yer almıyorsunuz ?” sorusunu ise genellikle “biz kendi hayat uğraşımız içinde yeterince yoruluyoruz, beklemek en mantıklısı” diyerek yanıtlıyorlar. Onlara bir süre önce orta-üst sınıf mevcudu gençlerle yaptığım konuşmadan bahsediyorum. Biz konuşurken bir arkadaşıyla birlikte Arap Tavlası oynayan bir genç başını kaldırıyor ve konuşuyor. “Devrimin ateşleyicilerinden biri elbette Facebook ve Twitter’dı ancak insanlar Cuma namazı sonrası orada toplandı. Bir anda milyonlar değil, farklı noktalardan gelen binler birleşerek bu devrimi gerçekleştirdi. Biz gerçekleştirdik, onlar sadece başlangıcıydı”.
“Peki ya süreç tersine işler, her şey Mübarek döneminden kötü olursa?” diye soruyorum. “O zaman yine onlar internetlerinde bir şey yapar ama meydanlarda yine biz oluruz, Mısır’ın yoksul halkı” diye cevaplıyor.
Akşam saatlerinde Tahrir Meydanı
LİDER SORUNU Devrim sonrası sürece ilişkin en önemli eleştiri bölünmeden ve hala tam anlamıyla desteklenen bir lider olmayışından kaynaklanıyor. Kahire’de karşılaştığım Osmangazi Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Merkezi Müdürü Ahmet Uysal karşılaştığı bir satıcının durumu, ‘tavukların oradan oraya koşuşturması olarak’ nitelediğini ve lidersiz ülke mi olurmuş diyerek süreci eleştirdiğini anlatıyor.
Pek çok kişide ülkede hala bir lider çıkmamasından endişe duyuyor. Kahire Üniversitesi Politika Profesörü Dr. Pakinam Elsharkawy’e bu endişeyi değerlendiriyor: “Mısır tarihine baktığınızda hep bir lider profili ve onu örnek alan destekleyen insanlar çıkar. Şimdi insanlar devrime tutunuyorlar ama devrimin gerçek anlamda devrim olması, ekonomi düzelmesi için bir lidere güvenmek istiyorlar. Bu tarih ve sosyoloji ile çok bağlantılı bir durum”.
En zor süreç şimdi başlıyor...

Siyasi Forum Siyasi-Politik Haber - Makale - Yazılar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder