Uğur Mumcu

Uğur Mumcu
Bu toplum, bedeninden hiç eksilmeyen yaralarla yaşıyor…

Gözden kaçanı, görülmeyeni, yok sayılanı, değer verilmeyeni, fark edilmeyeni fark ettirmek için...




27 Haziran 2011 Pazartesi

Devrimin ardından Mısır ‘EMEK, ÖZGÜRLÜK,ONUR

 ‘EMEK, ÖZGÜRLÜK,ONUR’ Mısır nüfusunun yüzde 70’ini, ülkedeki işsizlerin yüzde 80’ini oluşturan gençler de yaşlı kadınla benzer yanıtlar veriyor. Biz tüm dünyaya Mısırlıların onurlu insanlar olduğunu gösterdik diyor. Hissettiklerini belki de en iyi Tahrir Meydanı’ndaki gençlik liderlerinden Larbi bana Tahrir meydanını gezdirirken anlatıyor. “Bizim üç sloganımız vardı, emek özgürlük ve onur. Bunları kazandıktan sonra diğer haklarımızı da elde edebiliriz. Mısır halkı yıllardır kabulleniş içindeydi. Bir kere başkaldırdık, süreç adaletsizleşirse yine başkaldırabileceğimiz ve hakkımızı alabileceğimiz biliyoruz.”
Öte yandan Larbi’nin ve onun gibi bir çok gencin aklında soru işaretleri de var. Yeni anayasa sürecinin sancılı geçtiğini söylüyorlar. Bunun en önemli nedeni olarak da demokrasi eksikliğini gösteriyorlar. Konuştuğum gençlerden biri, “bir yerde 20 kişiden fazla toplanarak bir aktivite gerçekleştirme deneyimimiz bile yok” diyor.
25 Ocak yazılı t-shirtler, atkılar ve kefiyeler... Devrim kendi sektörünü yarattı. 
PARTİ ENFLASYONU: 80’DEN FAZLA PARTİ KURULDU Gerçekten de Mısır, 25 Ocak devriminin ardından değişim dönemini sancılı geçiriyor. Ülkede son birkaç ayda 80’den fazla parti kuruldu, farklı düşünceler arasındaki bölünmeler sıkça yaşanıyor. Üstelik partiler kurulmuş da olsa planlarından örgütlenmelerine birçok sıkıntı yaşanıyor. Bu kadar çok parti kurulsa bile hem partiler hem de ülkenin büyük çoğunluğu kendilerini Eylül ayında yapılacak seçimlere hazır hissetmiyor.
Kaldığım otelin işletmecisi olan 30’lu yaşlarındaki Amir, ben kendimi bildim bileli bir parti vardı, şimdi bir anda elimizde birçok parti, birçok özgürlük var ama bunların hangisini seçmeliyim bilmiyorum. Bana kendilerini anlatamıyorlar, bazen diktatörlük bitti ama ya ardından kaos gelirse diye korkuyorum diyor.
‘AYRIŞMALAR ARTIYOR’ Ülkedeki öncü gençlik oluşumlarından 6 Nisan hareketinin mensuplarının da korkuları benzer. İnsanlar sürekli geçiş sürecinden konuşuyor, o kadar çok konuşuluyor ki sürekli ayrışmalar çıkıyor, üstelik bunlar çok küçük nedenlerle de olsa bölünmelere neden oluyor diyorlar. Tahrir’deki olaylar boyunca meydanda olduğunu söyleyen Kahire Üniversitesi öğrencisi Emine “seçimlerin ötelenmesini istiyorlar ama bir de seçimler ötelenirse Mısır nüfusunun yarısı kadar parti ve hareket ortaya çıkacak” diye şaka yapıyor.
Üzerinde “25 Ocak Devrimi” yazan t-shirtler satan Haldun ise devrimle gurur duymak yetmez, sonrası ile de gurur duymalıyız ama umudum giderek azalıyor diye anlatıyor süreci.
Müslüman Kardeşler'in kurucusu El Benna, El Kaide lideri Usame bin Ladin, eski Mısır Devlet Başkanları Nasır ile Enver Sedat ve Che Guevera... Mısır'da devrim, tanıdık eski yüzleri bugüne taşıdı.
 


Siyasi Forum Siyasi-Politik Haber - Makale - Yazılar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder